Fråga på!Det är så att Måndag till Fredag är jag i Gamleby med skolan så därför bestämde jag mig för att ha en frågestund.
FRÅGA PÅ NI BARA! Lite idéer på vad ni kan fråga står på bilden här uppe så svarar jag i en video när jag kommer hem. Ställ gärna flera frågor, inte bara en så blir det fler frågor.

Och plötsligt blev jag en modebloggare


                                                       Canon EOS 60D - Canon EF 50mm f/1,8 II

Jag har aldrig gillat shopping eller varit särskilt intresserad av kläder heller för den delen. Jag gillar inte att läsa modebloggar och brukar inte skriva om mode så mycket själv! Men jag och modern min knallade runt ett antal timmar på stan och jag förälskade mig lite grann i detta linne från JC. Tyckte det passade mig som för det första inte använder smink och dessutom ler (översättning: skrattar!) mig genom dagarna. Förutom det blev det inhandlat ett par lite mörkare blå jeans, nagellack, en bikini och underkläder. Måste ju bli av med mina födelsedagspengar på något sätt...
Sofia Krantz - en blogg om mode. Haha! 

I hörlurarna just nu: Lego House - Ed Sheeran ♥

We are never so lost angels can't find usÄr bara allmänt glad just nu. :) Stör mig på mina humörsvängning, så det finns inte just nu...

I hörlurarna just nu: Calling - Dead by April ♥

Pink flowers

~ Forever is a long time.
But I wouldn't mind spending it by your side. ~

I am my own worst enemy


                                           Canon EOS 60D - EF 50mm -  f/1,8 - 1/100 - ISO: 100

Trots att myggorna svärmade och att efter vartenda foto man tog var man tvungen att hoppa vilt omkring sig och slå på sig själv överallt så blev denna (eller dessa, egentligen) bild helt okej med skärpa och diverse annat. Tyckte den blev cool, förövrigt.
Bilden påminner mig lite om när Jack Sparrow ser hundratals sig själv på sitt skepp i tredje (tror jag det är) Pirates of the Caribbean- filmen.

Så bra! ♥Detta var innan Zandro var sångare i bandet, men det är lika sjukt bra för det. ÄLSKA!

I sommarvärmenJag och Malva åkte ner till ICA och köpte en förpackning jordgubbar (nomnomnom!) och en varsin Ben & Jerry, Malva drog på sig ett par asballa brillor och vi gick ut i skogen fotade lite. Det var trevligt förutom alla små flygande blodsugare, även kända som myggor, som resulterat till att jag ser ut som en prickekorv nu. Men that's life om man råkar vara överkänslig mot myggor. LOVE MY LIFE! ♥

På tal om ingenting annat har det varit 25 grader utomhus idag. WOHO FÖR SOMMAR! 

Essa
Jag ursäktar min oaktivitet på bloggen och övriga sociala medier de senaste tre dagarna men faktum är att jag spenderat de dagar i den lilla staden Köping med min kära vän Essa (även känd som Ragnar) som ni även ser på bilderna, lika seriös som hon alltid är. Vi har gjort allt möjligt roligt; cyklat runt hela Köping, fotat i massor (bara jag tog 650 foton), skrattat även det i massor, fikat på en gigantisk kulle och tagit årets första dopp för oss båda. Det var förjävligt kallt, kortfattat, och vi skrek mest att vi skulle dö i början. Senare blev det bättre.

Mer bilder kommer... det lovar jag.

Just gonna stand there and watch me burnKänner mig rätt lagom stolt över att själv ha åstakommit denna bild. Lite Photoshopande lönade sig tillsist. WIHOOOO! Tycker att ni gärna kunde kommentera lite bättre, haha. Har fått hela 1 kommentar än så länge. 

                                             Här har ni de två orginal bilderna (klicka på dem så blir de större):
                                                                     

Roses are red, violets are blue. I thought I was ugly, but then I met you.


Brännvidd: 50mm - Bländare: 1,8 - Slutartid: 1/50 - ISO: 500

Gandalf

Jag och Julia (bild 2) lite halvt våldgästade Clara idag. Hon har en super-mega tuff katt som heter Gandalf. Men söt var han allt! Tyckte bilden på Julia och Gandalf var lite gullig sådär trots att Gandalf är lite oskarp...

Major Prelude xx

 
 
 
 
 
Major Prelude xx (Buckley Boy - Le Haar) är ett Engelskt fullblod på 163cm som föddes i U.S.A. i juni år 1990. Där gick han som galopphäst några år, skulle gått till slakt efter det men lyckades bli räddad och har sedan varit en riktigt duktig hopphäst både borta i staterna och även här hemma i Sverige. Hans tävlingskarriär var i alla fall sen ett tag över när våra vägar korsades.
Det hela började med att mamma var jobbarkompis med Majors ägare och det vart tillslut bestämt att vi skulle ut och rida honom. Så den 11:e juni 2011 träffade jag denna häst för första gången. Vi trodde det skulle bli en engångsgrej men vi fick åka ut fler gånger. Jag vart fortfarande aldrig super fäst vid honom, klart att jag åkte ut och red och så vidare. Men till en början gick det inte särskilt bra direkt. Han kunde vara svår för mig som inte hade ridit så länge och vi klickade inte alltid och hade en del svackor
Det som förändrade det hela var när jag började intressera mig för mer naturlik hästhållning. Jag började mer och mer inse att han inte trivdes att bli riden på bett och det var där bristerna i vår kommunikation låg. I augusti 2013 skrotade jag tränset och bettet och har inte ridit honom på bett sen dess. Istället började jag rida i repgrimma, halsring eller utan något huvudlag alls och det gick bättre och bättre. Ändrade långsamt mitt sätt att hantera honom i allmänhet också och slutade se ridning som det enda sättet att motionera en häst. Vår relation började bli mycket bättre och han började komma och möta mig i hagen varje gång jag kom ut. Något han knappt gjort mot sin ägare tidigare. Trots att jag inte alltid gjorde honom rättvisa eftersom jag fortfarande var ny i det här sättet att behandla en häst så har han varit mer förlåtande än vad jag egentligen förtjänade de flesta gånger. Allt kändes toppen och kärleken för denna häst växte och växte...
I januari 2014 vart det bestämt att han skulle pensioneras och därav behövde de inte längre någon som hjälpte till regelbundet med honom. Det var något jag tog ganska hårt. Men idag åker jag ut till honom då och då mest för att få se honom och umgås med honom. Bara att vara med honom förgyller mina dagar.
 
Denna häst är verkligen en på miljonen kan jag säga. Han är så otroligt vänlig och bryr sig verkligen om en när man väl lär känna honom. Han gör sitt allra bästa för att man inte ska fara illa och är väldigt artig om man kan säga så om en häst. Han kan ena sekunden verkligen vara den mest typiska gamla gubben man kan tänka sig och nästa sekund återuppleva livet som unghäst och bara fara runt av glädje. Han är en sån häst som är väldigt svår att beskriva med ord för någon som inte har träffat honom men han är verkligen underbar på alla sätt. Går inte att tycka illa om den hästen. Han gör mig alltid så fruktansvärt glad och att veta att han kanske inte lever så länge till får mig att gå sönder. Trots det är han rätt pigg för att vara 24 år så förhoppningvis klarar hans sig lite till.
 
Han är den absolut bästa hästen jag någonsin träffat och han betyder väldigt mycket för mig. ♥ 
 
senast uppdaterad: 2014-06-05

Filius

 
 
 
 
 
Fille är en tinkerponny på 148cm, född 2002 som ligger mig riktigt varmt om hjärtat. Han står på ridskolan jag förut red på och ända anledningarna till att jag åker ut dit nu är för att träffa denna ponny. Jag red Fille för första gången den 25:e Maj 2011. Det var allt annat än kärlek vid första ögonkastet. Avskydde honom på alla sätt. Han var stark och jobbig att rida och hotade (han gjorde alltså egentligen aldrig något) med bett och sparkar i boxen. Nej, det var ingen ponny för mig det här tänkte jag. På sommarridlägret 2012 blev jag då tilldelad honom och efter den veckan var jag fast vid ponnyn. Jag började rida honom mer och mer, blev i oktober sen skötare på honom ett par dagar i veckan och så har allt fortsatt. Idag är jag ute och hälsar på honom ibland och är fortfarande egentligen skötare på honom men det blir inte så jätte ofta.
Fille är en häst som har väldigt lätt att stressa upp sig när han inte kan göra sig förstådd och kan i allmänhet vara ganska svår att nå fram till. Därför har jag fokuserat mycket på att låta min avslappning smitta av sig på honom. När man kan kommunicera med honom blir en väldigt kärvänlig häst som alltid har den där speciella glimten i ögat och alltid hittar på något knasigt. Han har en charm som jag inte sett hos många andra hästar verkligen. Han är väldigt energisk av sig vilket lätt blir tills hans nackdel i ridningen då han gärna föreslår lite snabbare tempo och det är väldigt ofta folk sitter och håller i hans mun alldeles för mycket. Han är väldigt duktig på att hoppa och brukar för det mesta tycka om det, men han kan vara väldigt olik en dag från en annan.
 
Det här är en av de ärligaste hästar jag någonsin träffat. Han har inte varit den lättaste nöten och knäcka. Han behandlar verkligen folk runt omkring sig PRECIS som de behandlar honom. Visar du honom ingen respekt så visar han ingen respekt alls till dig och springer direkt över dig. Gör då något han inte tycker om så säger han till direkt. Till en början var jag väldigt hård mot honom för att jag trodde att det var sättet att lösa det hela. Jag var inte alls lika insatt i hur hästar fungerar då och gjorde ju en hel del saker jag ångrar.
Idag är jag mycket lugnare kring honom och strävar efter att behandla honom med den respekt han faktiskt förtjänar och får ett ärligt bemötande tillbaka. Han har lärt mig så mycket och mest av allt vad respekt faktiskt innebär. Att respekt inte betyder att den ena underkastar sig den andra utan att man ger lika mycket respekt till varandra.
 
Jag kommer alltid älska denna ponny för han har lärt och gett mig så mycket. Jag kommer aldrig kunna tacka honom nog. ♥
 
senast uppdaterad: 2014-06-05

Melody xx

 
 
 
 
 
Melodys och min väg korsades för första gången den andra februari 2014. Det var precis efter att Major blev pensionerad och jag var egentligen inte ute efter någon annan häst att sköta om. Men jag blev tipsad till Lena som då har hand om Melody och var då så otroligt smickrad av att någon tipsat om mig så jag åkte ut och hälsade på henne. 
Melody är förövrigt ett engelskt fullblod född 1991 efter Steve's Friend xx och Mixed Melody xx. Hon har tidigare varit avelssto men fick bara tre föl då hon hade väldigt besvärliga fölningar alla gånger. Hennes riktiga ägare bor egentligen i Afrika och därav har hon ju inte blivit så mycket omhändertagen hela tiden.
Vi har inte hunnit blivit särskilt tighta eller så, vi klickar egentligen inte super bra men vi står ut med varandra. Hon har varit en rätt svår häst då hon tidigare har varit väldigt energisk och haft hög stressnivå och dessutom varit väldigt introvert och svår att nå fram till. Till en början red jag henne en del men nu händer det iprincip aldrig och för tillfället har vi en rätt jobbig svacka i vår relation då vi nästan aldrig lyckas komma ut och göra något då bådas motivation ligger i botten just nu. 
Melody är dock när man lär känna henne en väldigt vänlig och fin häst som älskar att bli kliad massor. Hon är vanligtvis en energisk häst även fast det nu är totala motsatsen. 
Jag vet inte hur länge jag kommer hjälpa till med Melody men jag hade hoppats på att det blir ett tag till. Har förändrat mitt sätt att hantera hästar en hel del sen jag träffade henne. 
 
senast uppdaterad: 2014-06-15

Min kamerautrustning

Bilden är till 100% fotograferad av mig och får inte kopieras utan mitt tillstånd.

Canon EOS 60D - Införskaffades i April 2012 för 11000 riksdaler, efter att i ett och ett halvt år ha ägt en 350D. Har inte ångrat det än sekund! Helt fantastisk kvalité på bilderna blir det med 18 megapixlar (10 mer än 350D:n), passar perfekt mitt grepp och är helt enkelt super bra. Videofunktionen är också helt otroligt bra! Kärlek till den. ♥

Objektiv (i storleksordning)
 
Canon EF 50mm f/1,8 II - Min absoluta kärlek! ♥ Vad mer kan jag säga. Ger helt underbar bakgrundsoskärpa och är förövrigt ett riktigt awesome objektiv. Passar perfekt till porträtt och till nästan allt förutom närbilder och landskapsbilder. Sitter iprincip hela tiden på kameran. Kanske inte alltid bästa kvalité, men det är hur grymt som helst.
Exempelbild
 
Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 - Kitobjektivet man får till iprincip alla kameror. Används aldrig längre... Jag råkar även ha en av de äldsta versionerna av detta objektiv så det är faktiskt väldigt kasst.
Exempelbild

Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS - Detta hängde med 60D:n och jag ville ha det för att jag inte hade något riktigt bra objektiv som man både kunde zooma med och ha vidvinkel. Helt okej objektiv men bra närgräns, zoom och kvalité. Funkar till det mesta!
Exempelbild


Canon EF 75-300mm f/3,5-5,6 - Riktig mycket zoom på detta objektiv. Dock är det ganska tungt, gammalt och utan IS så krävs det ganska bra ljusförhållanden o.s.v. för att det ska bli bra bilder med detta. Men det funkar ju, det gör det!
Exempelbild


Övrigt:
Canon EOS 350D
UV filter
Stjärn filter x8
Close up filter +4 & +10
Star stativ (sönder för tillfället)
Fjärrutlösare
Reflexskärm 5i1 (sönder för tillfället)
Kamera väska med endast plats för kameran
Kamera väska med plats för i princip allt
 
Framtida köp:
Nytt stativ och möjligen enbensstativ för 75-300mm objektivet
Ny reflexskärm
Batterigrepp (kanske)

Fin liten video som spelades in för inte alls länge sedan.

Vem är jag?

 
 
 
 
 
Mitt namn är då Sofia Krantz, mitt pronomen är hon, och jag är i skrivande stund 17 år gammal och bosatt i en liten stad i Sverige. Jag går första året på gymnasiet och går samhällslinjen med inriktning media. Jag fotar på hobbynivå (plus ett par fotojobb då och då) och är även aktivist.
 
Är sedan maj 2014 vegan och hela händelsen har förändrat mitt sätt att se på väldigt mycket och jag har tillslut blivit en person med väldigt starka åsikter kring samhället och hur vi behandlar djur. Jag är en person med starka (och från många andras synvinkel, konstiga, och bisarra) åsikter kring det mesta. Jag är feminist, anti-rasist, anti-HBTQ+ hat och anti all annan form av förtryck mot både människor och djur. Jag tror på allas lika rättigheter och att alla ska vara inkluderade och kämpar för att bryta samhällets sjuka normer. För det är normerna som leder till i princip allt förtryck, kränkningar och hat. Utan alla normer som förklarar hur vi ska och borde vara skulle de avvikande från normerna inte bli utsatta för så mycket förtryck.
 
Jag har tidigare varit hästintresserad och red ett par år, men allt eftersom jag insåg det moralisk felaktiga i det så tog jag till en början avstånd från det traditionella förhållningssätten till att senare sluta med hästar helt och hållet. Här är ett inlägg om just det om ni vill läsa lite mer!
 
En stor del av mig och det jag gör/skriver är att jag lider av ett par psykiska sjukdomar och det är väldigt centralt i mitt liv och har varit de senaste 3 åren ungefär. Jag får dock hjälp och har stöd från folk runt omkring mig, vilket jag är väldigt tacksam och lyckligt lottad för. Min psykiska ohälsa kan ofta speglas i min blogg och dessutom vill jag gärna uppmärksamma psykiska ohälsa och få bort tabu-stämpeln kring det hela.
 
Till lite positivare saker kan jag helt enkelt prata om några saker jag tycker om. Jag älskar Harry Potter och har läst alla böcker/sett alla filmer. Verkligen ÄLSKAR Harry Potter, ååååh. Bästa som finns. Sen älskar jag katter extremt mycket också. Jag älskar även flera andra böcker och bok-serier, som Syskonen Baudelaires olycksaliga liv och Hungergames. Förutom det gillar jag en del Tv-serier såsom Orphan Black, Breaking Bad, Sherlock, Supernatural & American Horror Story. Sen älskar jag företaget Lush, mest för att de både inte testar sina produkter på djur och sen dessutom har till största del veganska produkter. Förutom det ligger musik mig varmt om hjärtat och jag lyssnar för det mesta på musik och gillar både att sjunga och kan spela piano dessutom. Fotografering har också länge varit ett stort intresse för mig och även om jag inte fotar lika mycket som jag brukade så är det fortfarande något som ger mig mycket glädje. 
 
Det var väl en liten text om mig själv helt enkelt. Tack för mig. 

Välkomna, välkomna!Efter att, efter 1 och ett halvt år, ha tröttnat på min förra blogg bytta jag upp mig till denna. Har även fått tillåtelse att ge ut mitt efternamn, Sofia Krantz heter jag då. Här har ni även några bilder jag själv har fotograferat. Jag hoppas ni kommer tillbaka snart och att ni uppskattar min nya blogg och allt som hänger med den.