Upprörd (långt åsiktsinlägg)

Jag läste Elviras inlägg för ett bra tag sedan och har velat skriva något om det men det har helt enkelt inte blivit av men nu när Jossan skrev ett inlägg om ämnet igår så kände jag att jag också ville skriva lite om detta redan omtalade ämne. För er som inte läst inlägget innan så var det i alla fall så att hon la ut ett antal bilder från Falsterbo Horse Show som hon har fotat där och bilderna ger ju inget mysigt intryck. Hästar med panik i blicken och gapande munnar och tydliga uttryck av smärta helt enkelt.
Det värsta måste jag nog säga är kommentarerna i inlägget. Det finns vissa kommentarer som man nästan ler åt, att höra att Elvira fått folk att ändra sin syn på hästar är jätte kul att höra och att folk faktiskt kan sätta ner sin fot och inse att det inte är okej. Men det som är riktigt äckligt är folk som rent ut FÖRSVARAR bilderna. Det vanligaste jag sett är "vadå jag ser inga ledsna ögon?" eller "men dem är proffs, jag tror nog dem vet lite mer om hästar än dig och dem vet vad dem gör". 
JAHA? Så bara för att du råkar tävla på en proffesionell nivå så är man plötsligt någon sort gud som inte kan göra något fel och som alltid har rätt. Vad är det för sjuk värld vi lever i? Så ni menar helt ärligt att bara för att dessa människor då klassas som proffs så gör det att det här är helt okej? Tycker ni dem där ögonen ser glada ut? Tycker ni att hästen verkar trivas med ryttaren som sliter och drar i munnen? Tycker ni det här ser ut som lyckliga hästar? För det är allt annat än vad det är. 
Sen till er människor som säger att hästen inte skulle göra si och så om den inte ville...
Då ska jag berätta för er att det är inte så svårt att tvinga en häst att göra något. Det är alldeles för ofta man ser folk som ger sin häst ett rapp med spöt och rycker i munnen så fort den stannar på ett hinder, istället för att tänka efter på varför hästen stannar och om det är du eller hästen som vill över hindret? Och bara genom det så blir ju hästen rädd för att göra fel, rädd för att stanna, rädd för inte lyda. Så enkelt var det. För jag tror vem som helst skulle väl ändå göra något istället för smärta?
Jag menar absolut inte att alla hästar blir slagna med spön om dem inte hoppar, jag menar inte att alla tvingar sina hästar att hoppa, jag menar inte att det inte finns några hästar som gillar hoppning. Men att sitta och påstå att man inte kan "tvinga en häst till något", BULLSHIT.
Usch. Alltså hästmänniskor är nog de jobbigaste och mest skrattretande människor på denna jord.
 
 
 
Nu menar inte jag att smutskasta någon eller bett eller vad ni nu tror. För det går mycket väl att rida bra på bett, det är allt för sällan man ser men det går. Med en mjuk hand och sunt förnuft vill säga.
Det som jag blir upprörd på är hur accepterat allt börjar bli. Idag känns hela ridsporten mest som en tävling om vem som kan stoppa flest metallbett i sin hästs mun och mest läderremmar vart dem nu råkar få plats för att det kanske ser snyggt ut. Jag själv anser att det man alltid ska sträva efter är att kunna rida med så lite utrustning som möjligt, men samtidigt ska man kunna rida bra och hästen ska trivas med det. Och alla hästar är individer så alla hästar behöver olika saker. Och precis på samma sätt som många hästar inte trivs att ridas på bett så finns det hästar som inte trivs att ridas i halsring. Man får anpassa sig efter hästens egna behov. Vissa hästar kanske inte kommer till ro på bettlösa alternativ, även halsring eller helt utan något alls.
Min åsikt som gäller hela ridsporten är att ingen har med någon annans ridning att göra, så vidare inte någon fysiskt eller psykiskt plågar sin häst. Och det finns ju väldigt olika sätt att se på det också, fast folk som sitter och rycker sina hästar i munnen och piskar på med spön och sen sitter och kastar skit på oss som rider utan utrustning och att vi plågar hästarna. Hur tänker ni där liksom? Don't get me wrong. Bettlös eller utrustningslös ridning kan ge precis lika illa konsekvenser som med bett om man inte vet vad man sysslar med. Bettlöst ger ingen garanti för en mjuk hand eller bättre ridning. Nej, så länge inte hästen tar skada tycker jag att folk kan hålla sina munnar stängda om vilket fult schabrak någon har eller att dem sitter på fel sittben två sekunder.
 
Jag själv vill att hästen ska ha det så naturligt som det går, en tamhäst kommer dock aldrig få det helt naturligt, och jag vill inte vara dominant över hästen, jag vill vara en bra vän med hästen och ha ett bra samspel. Samtidigt som jag inte ska bestämma allt ska hästen inte heller vara boss, det ska vara precis som med vilken annan vän som helst. För det är väl vad hästarna är, våra bästa vänner? Men jag tror på att man kan uppnå exakt samma sak oavsett vilken utrustning då väljer att sätta på din häst. För behöver du dubbla bett och femton andra hjälpmedel för att ha kontroll på din häst kanske det är en fråga i samspelet mellan er och det kanske är det man ska ta tag i först? Men man tar ju hellre till snabblösningen istället för att ställa sig frågan varför problemet egentligen uppstod. För en sak som så många måste inse är att INGEN häst behöver sadel, träns, grimma, martingal eller något annat, det är vi människor som behöver! 
Och en sak som får min att bara vilja skratta är när folk säger att man inte kan rida sin häst utan utrustning varje dag för att den inte blir arbetat i form. HAHAHAHAHAHAHAHA!
Åh, okunnighet är ju det roligaste som finns. Jag blir så sinnesjukt arg på att folk aldrig verkar förstå att när hästen går i form innebär det inte vart huvudet är placerat. Det finns alltså inga tygeltag som gör att hästen går i form. Men det är så otroligt underhållande med folk som är så stolta för att dem tror att hästen gått i form bara för att den rullade ihop halsen lite. Att hästen går i form är att den arbetas bakifrån-framåt, inga hjälptyglar eller skarpare bett gör alltså att hästen går i bättre form. Trampar hästen in bakbenen kommer den automatiskt att söka sig neråt och därmed höja och börja arbeta med ryggen. Att du sitter och sågar ner din häst ger inget annat än en häst som ger efter ifrån smärtan och därmed krullar ihop halsen.

Jag insåg att Major faktiskt inte trivdes med bett, han visade obehag även om man hade långa tyglar och det kändes bara inte rätt någonstans, så den 25 Juli 2013 red jag honom för sista gången med ett bett i munnen (trots att jag mest styrde med en halsring) och sen dess har jag lagt tränset på hyllan för min del. Hans ägare och min lillasyster rider honom fortfarande vanligt med träns men jag rider honom antingen med repgrimma, halsring eller utan. Och jag kan helt ärligt säga att han går bättre i form utan än med träns, han är gladare och positivare till att ridas. Det är klart att vi fortfarande är långt i från perfekta båda två och har en lång väg kvar och vi har tusen miljader saker att förbättra, men vi har samtidigt kommit en lagom bra bit ändå. Mitt mål är att han ska må bra och kunna vara så avslappnad som det går. Men det är så här både han och jag trivs så varför skulle jag göra något annat? Så länge jag ser en glad och avslappnad häst från mitt perspektiv kan jag inte vara annat än nöjd.
Tror inte att någon orkade läsa hela det här inlägget men aja, kände för att skriva av mig lite. Tack för mig.
 
 
 
 
 
Kommentarer
Julia K

Alltså du har så rätt. Jag började gråta av bilderna på de plågade hästarna. Men blev sen glad när jag såg hur otroligt duktig du är med hästar. Du har ett hjärta av guld.

Datum: 2013-12-20 Klockan: 23:55:47
Sanna

Läste allt och höll med i allt. Väldigt nyttigt inlägg och du har så sant Sofia! "Hästen behöver inte sadel,träns osv, det är vi människor som behöver" - HERREGUD SÅ SANT! Du är så duktig med hästar Sofia och att rida utan träns är det inte många som skulle klara av i sluändan!

Svar: Ja och hon stannade bara bort från utgången också, hon är rädd för läktaren när det är fullsatt så därför vill hon inte riktigt gå mellan 2an och 3an. Men egen vilka det har hon, oja! Därför måste man vara väldigt bestämd, haha! ;)

Datum: 2013-12-21 Klockan: 11:34:40 Blogg/hemsida: http://sannas.horseworld.se
EBBA LAGERSTRÖM

Jag är ingen petig eller känslig människa vilket du vet, du vet att jag oftast inte bryr mig om hur man rider sin häst. Men när jag såg bilderna från Elviras blogg ( Gjorde det när dom kom & har även sätt hennes video ) så blev jag riktigt förbannad. Jag kan tycka att det är OK om hästen gapar på EN eller två bilder, vem vet, vissa hästar duggar mycket på Bettet, man kanske råkar glömma eftergiften vid ett hinder, misstag är ju okej, men dom där bilderna är så vidriga att jag får skavsår i ögonen av att ens behöva titta på dom. Usch usch usch säger jag bara.

Jag tycker inte att man ska behöva kunna rida sin häst i halsring, repgrimma eller något liknade, men att rida med ett RIKTIGT skarpt Bett & sedan dra & slita i hästen är inte okej för fem öre.

Vi alla gör ju misstag, jag har ju sätt på bilder även när jag själv rider att jag varit för hård i handen gjort ett för skarpt tygel tag eller gjort något obehglit för hästen, alla lär har gjort det någon gång vilket är okej, men att se det från professionella ryttare som många har som förebild, finns det ens ord för hur himla hemskt det är?

Nu blev det här långt, men jag är minst lika upprörd som du & tycker det är helt helt helt fel att man ens har hjärta till att göra såhär.

Datum: 2013-12-21 Klockan: 20:03:10 Blogg/hemsida: http://ebbalagerstrom.horseworld.se
Josefine

Du har SÅ RÄTT! Du kunde inte skriva det bättre! Håller med i allt, och jag förstår inte hur människorna som rider hästarna inte slutar med det? Alltså märker dom inget? Bryr dom sig inte?!

Datum: 2013-12-22 Klockan: 12:11:25 Blogg/hemsida: http://stylebyjosses.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: