Underbart

Blev otroligt glad när jag fick en kommentar av en tjej som heter Louise på mitt inlägg om hästens form, klickade in på hennes blogg och hittade ett så himla bra och klokt inlägg. Vart verkligen så himla glad av att läsa det och jag kände att jag kunde inte lämna inlägget utan att dela med mig av det här. 
Hon får med så himla mycket bra som jag har tänkt på själv men inte riktigt kunnat få ut i skrift och illustrationerna gör det hela ännu mer klart. Det blir så himla tydligt hur det moderna sättet att rida påverkar hästen och varför mystiska hältor och andra sjukdomar är såpass vanliga idag. När ska vi börja inse hur våra hästar går sönder mer och mer och börja få till en förändring?
Problemet ligger ju sällan i att vi vill göra våra hästar illa utan vi tror ju oftast att det vi gör gynnar hästarna, men faktum är att så ligger det inte riktigt till överallt.
Det bästa med illustrationerna är nästan close-up delen på ryggkotorna. Man säger ju att man strävar efter att avståndet mellan nacke och kors ska ökas men det ser man ju tydligt att det inte gör på de första bilderna utan istället trycks ryggkotorna ihop. Kolla även på hur onaturligt halskotorna lägger sig och hur svårt det måste vara att andas när man får huvudet placerat i en så onaturlig position. Får ont bara av att tänka på att det är sådär många hästar tvingas gå tills de går sönder. 
 
Ni borde verkligen besöka Louise's blogg för den förtjänar verkligen lite extra uppmärksamhet. Här är en länk till orginalinlägget. Mer såna här i hästvärlden, tack. 
 
Här är inlägget i alla fall:
 

Jag tänkte här visa lite grann om hästens fysik vs modern ridning. Och därigenom försöka ge en anledning, förklaring eller exempel. Och därmed den vanligaste anledningen till att vi har många skadade hästar idag. Visste ni att två tredjedelar av ridhästar har någon form av Kissing spine (sammanväxta eller sammanliggande ryggkotor) ?

Utöver det ser vi allt mer och mer mystiska hältor, spänningar, pålagringar och så vidare. Varför? Ridningen har verkligen förändrats under de senaste 20 - 30 åren. Det som var rätt och riktigt förr, är inte längre det man strävar mot. Det som var nästintill förbjudet förr, om ens någonting godkänt (av nedan förklarliga skäl) - strävar vi mot eller nöjer oss ofta med idag. Statistiken på skadade och konvalecenta, samt utdömningen av hästar ökar markant. Kan det finnas ett samband?

 


 

Anledningen till att det är farligt med diverse populära hjälptyglar är att vi saknar förståelsen för vad hästen egentligen försöker säga. Samt vi saknar förståelsen för anledningen till vad vi vill.

Det är ofta fokus på att få ner huvudet på hästen, och att hästen ska kännas avspänd. Men det är skillnad på att vara avspänd eller avstängd. Det man lär hästen är att gå och arbeta i en felaktig form, och vi lär hästen att röra sig, utan förståelse för sin egen rörelse. Vi forcerar ofta fram ridningen idag, vilket är enklare och går snabbare. Det tråkiga är bara att själva poängen missas. Att bygga upp en unghäst tar lång tid, det handlar inte bara om fysiken - utan även om att hästen själv ska växa sig in i och förstå rörelsen. Den ska kunna dansa utan någons om drar i diverse snören - det borde vara målet. Många hästar idag saknar balans på egen hand, då det aldrig har fått bygga upp någon utifrån sin egen rörelse. Och är därmed begränsad i sin egen egentliga kapacitet, och framförallt hållbarhet.

 


 

Förutom att det skapar en inre stress hos hästen, så kommer den att överkompensera. Olika hästar, på olika sätt. Vi tror ofta vi vet bättre än hästen, att om vi med våra verktyg får hästen att göra si eller så, ska vi stärka hästen. Men hästen måste kunna göra si eller så på fri hand, utan spänningar eller tvång - annars har varken kroppen eller huvudet förstått. Och den kommer mest troligt att stänga av och foga sig. Då det istället för hästen till stor del, kommer att handla om att forma sig och blint göra som ryttaren säger, för att slippa obehag. Något många hästar har lärt sig.. Vi ger dem sällan något alternativ. Problemet och lösningen är att fysik är fysik. Det finns aldrig några genvägar som lönar sig på sikt.

 

 
 
Detta är ingen ovanlig syn, på en häst som går i såkallad form. Sen finns det olika varianter på det. Men jag försöker visa grundprincipen. 
 

Hästens lufttillförsel är begränsad, på grund av nackens vinkel. Prova själv att trycka in hakan och andas, och sedan att sträcka ut hakan och andas. 
Halskotorna är i en onaturlig vinkel, vilket gör att det skapas spänningar först i bogen, där också rörelsen blir begränsad. Ryggkotorna tvingas ihop tätare mot varandra, då hästens rygg hamnar i ett V, oftast strax framför ländryggen. Rörelsekraften kommer från bakre delen, men kan inte forceras fram genom hästen, och belastningen hamnar därför i mitten. Liksom rörelsen, vilket ytterligare medför att senor och ligament också används på ett ohälsosamt sätt. Man kan tänka sig att kraften blir en tyngd som går rakt upp och ner, och avstannar i hästen, med diverse spänningar istället för en cirkulering i rörelsen. Rörelsen bör cirkulera likt luften i blodet.

 

 
 

 
Här nedan har jag försökt beskriva det viktiga, den fysiskt friare rörelsen. Liksom här finns det många varianter. Jag har försökt beskriva grundprincipen som vi alltid bör utgå från. Utifrån den kan vi åstadkomma mer avancerade rörelser med sin rätta anledning. Att bygga upp och utveckla hästen på ett förberedande och långsiktigt sätt. För prestation, lärdom och hållbarhet.
 
 
Här har hästen fri syretillförsel. Nacken och dess kotor är vinklade, så att kraften från baken kan drivas igenom. Rörelsen stannar alltså inte i bog och bäcken. Vilket gör att hästen kan bära sig själv med ryggen, och med ryggen och kraften som forcerar i en cirkulär rörelse kan benen (senor och ligament) även användas på ett hälsosammare sätt. Då rörelsens vikt är i luften kan belastningen fördelas med takten runt om, enligt hästens fysik. Kort sagt hästen kan bära sig, och använda senor och ligament. istället för att överbelasta.
 
 
Kissing spine (och pålagringar) som är väldigt vanligt kan bero på flera orsaker, men orsak + orsak gör det vanligare och vanligare. En hästs ryggkotor ligger naturligt ganska nära varandra. Beroende på hur hästen är skapt, vissa hästar har kotor som medfött ligger samman (vilket är ganska ovanligt) men vad vanligare är att vi avlar fram kompakta sporthästar. Där ofta kotorna av naturliga skäl, ofta ligger i ett tajtare/ mer utsatt läge. Det i kombination med den moderna ridningen, gör att kotorna på många hästar tillslut växer ihop. Eller skapar pålagringar som kan bli allvarliga. Pålagringar kan synas i nacken eller i ryggen. Spänningar från ansiktet kan sätta sig i nacken, som i sin tur kan ge en märklig hälta. Därför kan vi aldrig vinna på tvingande medel. Vi kan bara få en illusion av egen vinning av det, för vad vi vill just där och då. Men både häst och människa tjänar på en större förståelse och ett långsiktigare tänk. Det är hjärtslitande både för människor och för hästar, när hästarna går sönder. Hästens kropp talar om sanningen.
Kommentarer
Isabella

Svar: Taack!! Jaa det är så härligt att åka utomlands, men jag saknar att vara hemma lite redan hehe.

Annars, gud så bra inlägg!! Och alla dina inlägg om det här med hästar i övrigt. Var förr inte alls insatt i dessa grejer, men nu är jag mycket mer intresserad, och förstår en del mer.

Datum: 2014-07-24 Klockan: 20:14:24 Blogg/hemsida: http://fames.se/isabellahaaja
Isabella

Hahah men gud, läste bara det i fetstil och inte det du skrev först så såg inte att du inte skrivit der här inlägget, slarvig man är ibland. Anyways dina inlägg om detta med hästar har ju såklart fått mig att förstå mer och inte just bara detta då jag inte läst den bloggen förr..

Haha det här blev väldigt dåligt förklarat hoppas du förstod något!!!

Datum: 2014-07-24 Klockan: 20:17:39 Blogg/hemsida: http://fames.se/isabellahaaja
Horsesbystewart

Blir rörd, tack <3

Datum: 2014-07-24 Klockan: 20:25:53 Blogg/hemsida: http://horsesbystewart.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: