När någon sätter ord på ens tankar

Ibland när man inte kan hålla koll på vad man själv tycker riktigt är det väldigt skönt när någon annan beskriver det åt en. Häromdagen skrev nämligen Elvira ett sånt inlägg som jag kände igen mig själv så mycket i. Hela inlägget handlade lite kort om bett helt enkelt och mer hur hon ser på det hela.
Bett är ett ämne jag har varit så vilsen kring på senaste tiden. Det har varit svårt att beskriva hur jag känner till det då man konstant hör så olika åsikter om just detta ämnet. Jag har dämpat ner mina åsikter också då jag vet att om jag hade varit 100 % ärlig hade majoriteten av de som läste tagit rätt illa upp. Det är ändå ett känsligt ämne. Men jag tar ett utdrag från Elviras text, som jag verkligen rekommenderar att ni läser.
 
"Om jag någon gång ifrågasätter användandet av bettet är det inte helt ovanligt att somliga läsare blir oerhört provocerade. Jag får ofta höra att bett inte skadar hästen, åtminstone inte om man rider med mjuk hand. Jag väger fram och tillbaka i hur jag ställer mig till det. Ta nu inte detta som att jag kritiserar varenda människa som använder bett på sin häst, detta är endast hur jag själv resonerar. Mina tankar. Ju mer jag tänker på det, desto mer känns det som att jag ibland (kanske snarare förr än nu, dock) antar att betten inte skadar för att "de alltid har varit där". Det blir som en detalj som "ska sitta i hästens mun". Slentriantänkande på högsta nivå. För när jag tänker efter så har jag aldrig, alltså aldrig, läst en vetenskapsbaserad artikel som klart och tydligt säger att bettet garanterat inte skadar hästen. Jag har däremot stött på mycket fakta som hävdar motsatsen; att bettet inte gynnar hästens kroppsliga status."
 
Detta är väldigt likt hur jag själv resonerar kring det hela. Jag har sett massvis med fakta som visar negativa effekter av bett men ingen vetenskaplig fakta som visar något positivt av det. Det är väl helt enkelt därför jag inte är särskilt förtjust i att använda bett själv. Och med det menar jag, precis som Elvira skriver, inte att kritisera alla som gör det. Det jag dock inte är särskilt förtjust i är när bett blir då en del som ska sitta i hästen mun som sagt. Det blir ju egentligen mest en trend och det finns ju massa annat liknande i hästvärlden.Saker blir lätt trender helt enkelt och där glöms enkelt hästen välmående bort. Sen säger jag inte att allt som räknas som trend är direkt skadligt mot hästen men mycket av det kan bli det om det används fel och utan tanke bakom det.
En sak som är väldigt viktig att komma ihåg när man använder bett är just det att det inte är någon ny uppfinning. Metallbett började användas ungefär 1200-1300 år före kristus. Innan dess hade man gjort de av trä och horn bland annat. Under medeltiden användes bett och träns som tortyrredskap på både hästar och även på människor ibland. De som man inte ansåg kunde säga något och känna något.
Utseendet på betten har faktiskt inte ändrats överdrivet mycket heller under dessa år. Är inte det rätt konstigt att vi på så många år inte lyckats få fram något bett som faktsikt är helt och hållet anpassat efter hästens mun? Bett skapades för att orsaka smärta hos hästarna, men idag när vi vet att hästar är levande djur med känslor precis som vi känns det rätt konstigt att vi inte förändrat så mycket i designen på betten.
Jag menar såklart inte att detta är något bevis för att alla som rider på bett gör sina hästar illa eller att bett av alla slag och i alla användningsområden är direkt skadande oavsett hur du gör. Visst finns det stunder då hästar inte tar direkt skada av bettet även om jag tror att de förr eller senare känner obehag vid något tillfället.
 
Här är även ett utdrag från en text om bettets historia:
"Träns och bett har som syfte att kontrollera hästen. Poängen är ju egentligen att om vi drar i en tygel så gör det ont på hästen om den inte följer med med huvudet. Annars vore tränset och bettet poänglöst. Trycket genom ett enkelt bett sker i nacken, på sidorna och i munnen. Om vi har en kedja på så sker trycket även under hakan när vi tar i tygeln. Vissa andra moderna bett trycker lite här och var, oavsett om vi tar i tygeln eller inte. Skarpa bett har varit en genväg till kontroll alltsedan urminnes tider."
 
Visst kan jag inte ansvara för alla andras användande av detta redskap men jag kan säga såhär:
Bett kanske inte är skadliga i sig (jag menar ett metallbett som ligger och skräpar på en hylla gör ju ingen något ont) men jag tror att i den utbredningen bett används i nuläget så tar betydligt fler hästar skada av det än nytta av det, tyvärr. Med det menar jag mest att när man satsar på kvantitet före kvalitet i hästvärlden och sätter upp folk som inte vet om hur dessa metallstycken fungerar går det rätt ofta illa. Och jag tror även att när majoriteten av oss rider hästarna 6 dagar i veckan med bett så misstänker jag att hästen förr eller senare känner något obehag av det, i alla fall minst en gång. Det är vad jag tror. Jag säger inte vad som är rätt eller fel utan det är var och ens egen sak att tycka. Och jag vet att folk gärna då tar upp det hela med "ögonblicksbilder" och liknande i denna situation men som jag alltid kommer säga kring detta så oavsett om det är ett ögonblick eller mer så har hästen fortfarande känt den smärtan. Sen om du rider hästen på bett bara någon enstaka gång kan den säkerligen gå därifrån skadefri.
Problemet med bett är egentligen när de användas i ett felaktigt syfte, alltså inte för att förfina kommunikationen mellan dig och din häst utan istället för att tillfredsställa människans eget maktbehov och som ett redskap för att ha "kontroll". Är det i det syftet man använder ett bett tycker jag man nog ska tänka lite längre...
Bett är otroligt lätta att missbruka. Därför väljer jag, precis som Elvira väldigt klokt skriver i en annan del av inlägget, att oftast undvika att själv använda detta redskap. Det är så otroligt lätt att hamna i obalans en sekund och lyckas ta lite i tyglarna och oavsett om det är ett "misstag" eller ej så har fortfarande hästen känt den smärtan. Om det var medvetet eller omedvetet vet ju inte hästen om, eller hur? Det är så jag resonerar kring detta.
 
Sen som sagt, detta är mina åsikter och tankar och varför JAG väljer att helst inte använda bett i min hästhantering. Även om vissa delar säkert kan kännas rätt påhoppande för vissa som läser så menar jag verkligen inget illa mot någon bara för att dem väljer att använda bett såvida de inte har syftet att skada hästen. Jag sätter mig bara emot att man gör hästen illa oavsett om det är med ens händer bara eller bett eller spö. Sen hur folk väljer att själv tänka detta kan jag ju inte direkt ändra. Alla har rätt att tycka. Jag utgår som sagt bara från mig själv och personligen hade jag nog tackat nej till att få ett metallbett upptryckt i munnen och därför undviker jag det helst.
 
Ni får mer än gärna skriva era egna åsikter kring just ämnet bett. Som sagt så har ju alla rätt att tycka och det är alltid intressant att höra andra människors åsikter. :)
 
Kommentarer
Signe Nylander

Ärligt talat så är jag så jäääkla kluven och jag har ingen aning om vad jag ska tycka och tänka. Brukar alltid ha en rätt bestämd åsikt kring saker och ting, men har ingen aning här alltså. Jag är dock rätt säker på att i detta ämnet så finns det inget rätt eller fel, precis som du beskriver. När jag läser dina åsiktsinlägg så tycks allt falla på plats, och jag håller med till 100%, men när man sedan går iväg och läser andra hästbloggar, scrollar runt på Instagram, och ser alla dessa stjärnryttare som verkar ha en otrolig koll på allt, och använder alla möjliga bett som jag aldrig ens har sett innan, så blir jag fundersam. Hur kan vissa inse hur fel det är med bett, medan andra som klassas som experter av omvärlden förespråkar bett och allt därtill? Tror att det är därför jag är så kluven. Men ja, jag hoppas att det klarnar upp för mitt hästhuvud smart. Måste säga att jag verkligen uppskattar alla dessa åsiktsinlägg, riktigt bra och uppfriskande i denna enformiga hästvärld! ;-) Puss!

Datum: 2014-06-13 Klockan: 13:23:10
Josäfin Andersson

Så himla bra inlägg!! *applåder*

Svar: Tack så himla mycket.
Sofia Krantz

Datum: 2014-06-23 Klockan: 13:56:13 Blogg/hemsida: http://jossanamigo.blogg.se/
Horsesbystewart

Gud vilket bra inlägg! Verkligen, blev super när du kunde ta vissa stycken från Elvira som exempel och sedan blanda med dina egna tankar, jättefint!

Svar: Tack, gud vad glad jag blir! (':
Sofia Krantz

Datum: 2014-07-25 Klockan: 14:00:25 Blogg/hemsida: http://horsesbystewart.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: