Alla trångsynta hästmänniskor

Just nu är jag bara så sjukt upprörd, arg och nästintill ledsen över hur sjukt trångsynta alla hästmänniskor idag tycks vara. Och jag kan säkert ses som trångsynt ur många andra synvinkel men det får de gärna tycka i så fall. Anledningen till att jag tar upp det här just nu är för att jag snubblade förbi ett inlägg på en hästblogg häromdagen. Detta inlägget är skrivet för ett par månader sedan och är inte nytt eller så. Många fattar säkert vilken blogg och vilket inlägg jag pratar om men jag tänker inte skriva ut någon länk. Min mening är inte att klanka ner på någon, detta handlar egentligen inte något om inlägget eller så. Men jag kan väl föreställa mig att jag kan få mycket hat för detta inlägg men helt ärligt orkar jag inte bry mig särskilt mycket. 
I det här inlägget klankade man i alla fall väldigt mycket ner på såkallade "NH-människor" för att de tydligen klagar på allt och att det inte går att ha sin häst på det "naturliga sättet" om man ska tävla. Kommentarerna var jätte positiva och majoriten höll med om att det var NH-människorna som gör fel när de klagar på att folk använder bett, skor, täcke o.s.v.
 
• • •
 
Jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Vill förtydliga lite kort att jag är vegetarian och det har ändå ganska stort inflytande på mitt hästtänk, så ni förstår kanske då att jag har ett lite annorlunda sätt att se på dagens djurhållning bara allmänt.
Vad ska jag ens ta upp först? Vi kanske kan börja med bara dagens moderna sätt att se på hästar.
Hästen är till för att vi ska rida på den och det måste den acceptera. Väljer hästen att göra något annat än det du beordrar så är det olater och det ska du rätta till, det är du som bestämmer och inte hästen. Går hästen inte framåt så skänklar du, alternativt slår du till den med spöt, tills den gör det. Hoppar inte hästen så slår du även där med spöt tills den tillslut hoppar. 
Såhär är väldigt många människor helt insnöade på att det ska gå till. Ur min synvinkel är detta ett ganska barbariskt sätt att se på våra vänner. För det är väl det vi kallar dem, eller hur? 
Och nu vill jag bara förtydliga en liten sak. Min mening är inte att klanka ner på någons ridsportsgren eller deras utrustning, det jag sätter mig emot är hur man gör det. Det går mycket väl att rida på bett och trots det behandla sin häst bra. Jag säger inte att alla behandlar sina hästar fel, men många gör det - medvetet eller omedvetet. Men sen när vart gapande munnar, skräckslagna blickar, synliga ögonvitor, spända käkar och spända rörelser inte längre något som visar smärta eller obehag utan det blev bara helt neutraliserat? Och sen när började man rent av försvara det och säga att det inte alls är något dåligt. För i dessa fall handlar det inte om det typiska med att vissa hästmänniskor inte accepterar att alla rider och tar hand om sina hästar olika, utan här handlar det i många fall om rent djurplågeri. Djurplågeri som på något konstigt sätt är accepterat idag.
Men det jag minst förstår logiken i är det här med att vi måste bestämma över hästen. Vart kommer det ifrån? Vad ger oss rätt att ha makten över dessa stora djur helt plötsligt? Och varför kallar vi de våra vänner när vi behandlar dem som slavar? Och varför måste vi "vinna" över hästen? Varför utgår vi ifrån att hästen skulle vilja ta över och att det finns något att vinna över? Vart är samspelet och harmonin i det här?
 
Är dominans verkligen nödvändigt för att kunna kommunciera med dessa fantastiska djur?
 
Och precis som vissa människor är insnöade på sitt är jag själv rätt insnöad på det jag tycker, såklart. Jag har många saker jag är strikt emot och verkligen inte tycker om men jag försöker ändå vara så öppensinnad jag kan. Jag tror att man kan lära sig något från dem flesta ändå. Och jag tror det skulle vara bra om mer folk kunde försöka se sig in i andra personers perspektiv och tänka efter lite mer. Varför rider vissa människor på pessoabett, varför hatar andra det så mycket? Varför är vissa människor så emot att sko hästar, varför skor så många människor sina hästar? Varför är vissa människor emot täcken, varför går vissa hästar med täcken året om iprincip? Varför väljer vissa människor att inte rida sina hästar särskilt ofta, varför rider vissa människor sina hästar varje dag? Man får försöka se det ur bådas perspektiv. 
Om vi nu ska ta det här med pessoabett då. Där handlar det enligt mig om ren okunskap. En människa som vill sina hästar väl och faktiskt vet hur ett pessoabett fungerar skulle ur min synvinkel aldrig stoppa in det i en hästmun. Och jag orkar inte ta hela pessoa-debatten här utan det får ni leta någon annanstans efter. Men jag tror extremt mycket av detta handlar om ren okunskap egentligen. Jag är glad att otroligt få ändå VILL sina hästar illa och är ute efter att skada sina hästar, men tyvärr gör ju inte det att alla hästar har det bra. Det är helt enkelt så att man inte har kunskap eller tänker på konsekvenserna av vissa saker. Man reflekterar inte riktigt över det bara och väldigt sällan ser man sig in i hästens situation. Människor är väldigt egoistiska av sig och när det handlar om vad som är för ryttarens bästa och gör att det går ut negativt på hästen tycker jag verkligen man hamnar snett. Och det är där jag inte är ett stort fan av tävlingar. Och nej, jag hatar inte alla som tävlar, jag har ju tävlat ett par gånger själv men slutat, men det är ofta jag tycker att det går lite för långt just när man är så himla fokuserad på att vinna och slutar tänka på vad hästen vill. Det är sällan jag ser folk som tävlar för att hästen vill det. Jag menar inte att det inte finns hästar som inte gillar att tävla men jag tror inte att alla hästar älskar det. Även här är det ju egentligen inte själva tävlingarna jag inte gillar, det är hur det utförs.
 
Ska vi ta lite mer om utrustningsfrågan då? Där tycker jag folk är som mest korkade när dem hela tiden ska försvara sig till allt. Vi kan väl ta lite det här med bett. Först och främst vill jag att man ska komma ihåg en sak; bett skapades för att orsaka smärta, inte för att det var det snällaste man kunde göra mot en häst. Trots det har det nu, när vi vet att hästar faktiskt kan känna smärta, blivit en del av vardagen. Jag tycker inte särskilt mycket om bett, det är min personliga åsikt, men jag hatar inte alla som använder bett. Jag menar jag rider ju på bett ibland också även fast jag föredrar att rida utan. Jag är emot det just för att jag själv inte hade velat att någon stoppade upp ett styckte metall i min mun om jag hade fått välja. Ännu mindre hade jag velat ha någon som satt och drog i det och dessutom snörpte igen min mun med läderremmar. Fast alla är ju olika.
Och som sagt, för mig får alla rida i vilken utrustning de vill. Det är klart att vissa hästar trivs bättre på bett än andra och att det går att rida bra på bett. Men jag tycker man ska tänka lite djupare på saken istället för att bara sätta på massa extra remmar och metall där det finns plats. Man borde fråga sig varför problemet har uppstått först? Innan man sätter på en nosgrimma för att hästen lägger tungan över bettet kanske man ska fråga sig varför hästen gör så? Den gör i alla fall inte så "bara för att" eller för att den trivs med bettet. Dessutom kan ingen utrustning kompensera för dålig ridning. Det går både att svänga, stanna och få en häst att samla sig i en korrekt form utan någon utrustning alls. Därför tycker jag att mycket av alla den här utrustningen är rätt onödig och mest försämrar kommunikationen. Och som jag redan sagt tidigare i ett inlägg: ingen häst behöver bett, träns, sadel, grimma, martingal eller något annat sånt, det är vi människor som behöver.
 
Folk måste våga lyssna på sin hästar lite mer, lära sig hur dem faktiskt fungerar och vad som är bäst för dem. Och man vinner väldigt mycket på att visa hästen att man förstår dem och har respekt för deras åsikt. Jag tror att det är nyttigt att försöka se saker ur hästens synvinkel för en gång skull istället för att bara bry sig om vad man själv vill. Behandla din häst som du själv skulle vilja bli behandlad. Det är livs levande djur du handskas med, av kött och blod precis som vi, men känslor och åsikter precis som vi. Inte någon sorts maskin som måste lyda din minska vink.
Kommentarer
Signe ♥

Du sätter ord på mina känslor.

Datum: 2014-04-15 Klockan: 19:21:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: