Är det såhär det ska vara?

 
 
 
 
Något jag ofta läser eller hör är att folk försvarar alla proffs, som om de vore en enda stor identisk enhet. 
Jag får ofta höra att "proffsen vet vad de gör" och att "om proffsen gör det kan det ju inte vara något fel med det". 
Det som gör mig ledsen med sånna utlåtanden är just att man drar alla profffsryttare över en kant och säger att alla är precis likadana och att alla gör rätt in i varenda liten detalj de gör. Det blir även en ursäkt till att behandla hästen illa. Man kan använda det som en ursäkt; "men proffsen gör ju det så då kan det ju inte vara något fel med det?!". Men vad som är rätt eller fel ska inte ligga i andras händer och vara baserat på vad majoriteten gör.
 
Alla videos här över som är från Epona.tv. Dessa människor har folk som ser upp till dem, men det jag ser i dessa videos är inget jag ser som särskilt hälsosamt att ta efter - inte om man tänker ur hästarnas synvinkel i alla fall. Det är inga lyckliga och nöjda hästar jag ser här utan endast hästar som visar smärta och oharmonisk ridning. Vill man inte ha harmoni och att hästen ska trivas med det man gör? För detta är för mig verkligen inte fin ridning. Detta är verkligen inte hur man behandlar en annan levande varelse. De här hästarna känns inte direkt som om de trivs med vad de gör och borde inte det vara något av det viktigaste?
 
Skillnaden mellan just proffs och de flesta "amatör"-ryttare är ju just hur det oftast påverkar folk runt om kring. Rider någon som i videosarna över utan att någon ser på kommer det ju inte påverka någon runt om kring på samma sätt. Det kommer påverka hästen illa och det gör det ABSOLUT inte mer rätt på något sätt. Det är verkligen INTE okej någon gång. 
Proffsen har ju ofta folk som ser upp till dem, därav påverkar ju det de väljer att säga och göra de människor som ser upp till dem. Vad sänder det vi ser i videon ut för budskap till de som ser upp till dessa personer? 
 
Även de som räknas som proffs är lika mänskliga som alla andra och gör såklart fel ibland också. Problemet är ofta att precis som med annat i hästvärlden att folk helt enkelt inte besitter kunskapen för att förstå konsekvenserna av sina handlingar. Jag har ju sagt det ofta innan men som sagt, det gör mig glad att väldigt få vill sina hästar illa men det gör tyvärr inte att alla hästar har det bra tyvärr.
 
 
Hästens på bilden över ansågs enligt FEI:s veternärer vara i tävlingsskick och fick tillstånd att tävla vilket fick en del kritik. Från centralt håll gick FEI in och försvarade det hela efter kritiken. Läs mer om det här! Att allt som är på proffesionell nivå skulle vara helt rätt och felfritt känns ju inte riktigt som det stämmer nu eller hur? 
 
Självklart finns det folk som är proffs, precis som det finns folk under de flesta katagorier som gör ett bra jobb och kan vara värda att se upp till. Men man får helt enkelt inte sätta alla under en kategori och anta att alla är likadana. Vad en person gör måste inte ha något att göra med vad resten av de som räknas vara i samma grupp gör eller tycker.
 
Vi gillar att dra alla över en kam men det blir så himla fel ibland. Visst finns det proffs som vet vad de gör och inte gör sina hästar illa konstant, men det betyder inte att alla proffs vet vad de gör alla gånger. Det är oftast därför bättre att se folk som individer, inte som en del av den grupp vi valt att sätta de i.
Kommentarer
Meena

Fyfan vad gör de med hästarna :(

Datum: 2015-02-02 Klockan: 11:02:38 Blogg/hemsida: http://pandapoff.blogg.se
emelie glimster

Grymt inlägg och bra skrivet. Håller med dig 110%. Fyfan.

Datum: 2015-08-10 Klockan: 19:01:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: