"Varför är du vegan?" - Uppdaterad version

För lite mindre än två år sedan skrev jag ett inlägg som heter "Varför är du vegan?"  där jag (hör och häpna) skrev om varför jag är vegan. Inlägget var väldigt uppskattat av en del, men jag ser idag på en hel del saker annorlunda och finner många saker i inlägget som kanske inte riktigt stämmer eller är aktuella i hur jag ser på veganism idag. Därför vill jag helt enkelt ge en liten uppdaterad version av det inlägget helt enkelt. Basfaktan om varför jag blev vegan kan ni hitta i det tidigare inlägget. För er som inte orkar läsa mer än såhär mycket av det här inlägget så kan jag kortfatta det hela...
 
Det här är varför jag är vegan: 
 
Alla djuren som ni kan se på bilderna jag har tagit över är en del i anledningen till att jag är vegan. Men jag har inte enbart vegan på grund av de 13 djuren som ni kan se här ovanför, utan för alla andra djur som existerar, har existerat och kommer att existera. Det jag gör, gör jag för dem!
 
Först kan vi börja med att reda ut begreppet veganism lite. Jag tror inte riktigt jag visste själv helt och hållet vad begreppet innebar, och gjorde det hela lite mer komplicerat än vad det är, i förra inlägget. Men såhär ligger det till: Veganismen är en djurrättsrörelse. Det är alltså en rörelse som kämpar mot ett strukturellt förtryck mot icke-männskliga djur. Det handlar i grund och botten att vi som är veganer tror på att djur förtjänar att leva sina liv utan att användas eller utnyttjas av människor. Och det är väl ganska simpelt ändå?
 
Men i det praktiska då? Vad innebär att vara vegan rent praktiskt? Det är här det kan komma lite delade uppfattningar, men för att förenkla det hela så är du som vegan emot användadet av djur. Det kanske mest självklara och vanligaste sättet som vi använder djur är ju till mat. Att avstå från animaliska livsmedel är då en självklarhet. Men det är viktigt att komma ihåg att bara för att du inte äter mat med animaliskt ursprung (även känt som en vegetarisk kosthållning) behöver det inte nödvändigtvis betyda att du är vegan. Det finns andra anledningar som folk väljer att inte äta djur och deras biprodukter. Men det finns ju även många andra sätt som vi använder djur i onödan - för kläder, underhållning med mera. Och om du tror på att djur inte ska utnyttjas för människans skull så är det ganska självklart att inte bidra till företag och industrier som utsätter djur för detta. Och även om folk kan uppleva veganism som besvärligt, så kommer det aldrig komma i närheten av det lidandet som djur utsätts för. Och det är det som får mig att fortsätta. Maträtterna jag "ger upp", de där extra sekunderna jag får kolla på vad kläder är gjorda av, besväret om någon behöver laga speciell mat till mig, att inte gå på zoon, inte köpa djurtestade produkter och så vidare, kommer aldrig att vara i närheten av lika illa som det som jag annars hade betalat någon för att göra mot djur. 
 
Och jag tror att många av er säkerligen nu kan förstå hur jag kan välja att inte äta kött, men har svårare att förstå varför någon kan välja att avstå från till exempel mjölk och ägg. I vissa fall kanske någon tänker att "men varför köper du inte bara t.ex. ekologiskt kött osv?". Därför tänker jag förklara hur jag ser på det. För mig är det inte bara dödandet av djur som är fel och som jag ställer mig emot, precis som jag inte bara tycker att, att döda någon är det enda elaka du kan gör mot dem, utan all användning av djur är enligt mig fel. Och även om vi enbart fokuserar på att dödande är fel, så dödas fortfarande miljarder av djur på grund av mjölk och äggindustrin. I mjölkindustrin slits kalven iväg från sin mamma och blir därefter antingen en mjölkko precis som sin mamma eller slaktad. Samma i äggindustrin, när kycklingarna kläcks så har industrin ingen användning av tuppkycklingarna, så därför mals de oftast ihjäl, gasas ihjäl eller så kvävs de till döds i plastpåsar. Dessutom lever mjölkkor och höns extremt korta liv, eftersom de efter några år inte producerar tillräckligt mycket ägg eller mjölk för att tillfredställa industrin. Det finns självklart värre saker jag kan säga, saker som många av er säkert redan sett i videor. Men jag känner inte att jag ska behöva ta upp de värsta scenariena för att någon ska förstå, för oavsett hur vi behandlar djuren, så utnyttjar vi fortfarande dem. Det handlar inte om HUR vi använder djur, utan ATT vi använder dem.
 

 
Allt grundar sig också i något som kan skapa en ganska stor diskussion: och det är i fall icke mänskliga djur har kapaciteten att känna eller inte. Jag tänker inte gå in på de vetenskapliga delarna av det hela, även om jag gärna gör det en annan gång, men för mig är det en självklarhet att djur har känslor, kan känna smärta, rädsla och glädje och att de är medvetna varelser. Det jag sett och upplevt under mina 17 år har alltihop pekat åt samma håll när det kommer till det här ämnet. Och om du nu känner att du inte håller med, så tycker jag att det viktigt att du kommer ihåg att det här fortfarande är det som präglar mina beslut. Det här är vad jag tror på - att du tror på att djur inte har känslor eller ett medvetande gör påverkar inte mina beslut i att inte utnyttja djur. Och om du på något sätt inte tror på att djur kan känna så finns det fortfarande inget av det jag gör som skadar någon. För om jag i dina ögon väljer att inte skada någon som inte ens kan känna smärta så skadar jag fortfarande ingen, även om det jag gör kanske i dina ögon är onödigt. Men samtidigt ber jag er andra gärna att försöka se utanför samhällets normer och ramar för en stund. För att använda djur för mat, kläder och liknande är väldigt mycket av en norm i samhället och jag förstår absolut att det kan vara svårt att ifrågasätta den. Att erkänna att djur har känslor innebär ett ifrågasättande av våra vanor och hur vi lever. Bara för att majoriteten ser dödandet, användandet och utnyttjningen av djur som normalt och accepterat betyder inte det att det är rätt. Att många människor gör något gör inte fel till rätt. 
 

 
Sen vet jag att jag nämnde mycket om miljö och hälsa i förra inlägget, vilket jag vet att jag länge förvirrat med att de skulle vara anledningar till att vara vegan. Om vi återgår till vad veganism är (en djurrättsrörelse) så finns det väl inga hälsoskäl till att vara emot förtrycket av djur? Utan hälsoaspekter och miljöaspekter kan istället ses som eventuella fördelar TILL FÖLJD av veganism. Det är skillnaden helt enkelt. Även här tänker jag inte gå in alltför djupt nu, men här är en skoluppgift som jag skrev om miljöpåverkan av den animaliska livsmedelsindustrin. Men eftersom att vara vegan i praktiken betyder att inte konsumera djur, vilket både kan vara välgörande för din egen hälsa och miljön, men det är ju bara en följd av ett val du gör eftersom du är vegan. I detta fallet är ju största fokusen på animaliska livsmedel, och som skrivet innan: att undvika animaliska livsmedel betyder inte alltid att du är vegan. Men trots det så är det ju självklart fantastiskt att undvika animaliska livsmedel oavsett anledningen, då det är den största industrin som djur används i. Men det är ändå viktigt att skilja på det och veganism, och inte gör veganism till något det inte är. Jag själv har många gånger sagt att folk kan bli veganer för hälsoskäl och miljöskäl men faktum är som sagt att det inte riktigt funkar så. Och vegansim marknadsförs ofta felaktigt som en hälsokur, något som ska bota x, y eller z och det gör ofta att folk får en skev bild av vad vegansim faktiskt är. Det ses av många bara som "ännu en diet" - och det är helt felaktigt. Därför är det så otroligt skadligt när folk, "veganer" inkluderat, marknadsför det som om det vore en diet eller att allt handlar om vad du äter. För det är inte veganism, utan det de pratar om är en vegetarisk kost eller växtbaserad kost. Du kan välja att avstå från vissa livsmedel eller vanor på grund av hälso- och miljöskäl MEN det finns inga hälsoskäl till att tycka att djur har rätten att leva sina egna liv, möjligtvis för DERAS hälsa i så fall. 
 
Men jag tror samtidigt att det är en av de ALLRA BÄSTA sakerna med att vara vegan. Inte nog med att jag kan leva efter det jag tror på och med några enkla förändrningar i vardagen göra att djur inte behöver dödas, utnyttjas och torteras i onödan - utan jag kan (utan extra ansträngning) gör miljön den största tjänsten jag kan ge den och gör även något som kan förbättra min hälsa (även om jag inte brukar fokusera på det). Hur fantastiskt är inte det? 
 

 
För mig är djuren mina vänner, mina syskon och mina jämlikar. Även de djuren jag inte känner eller har träffat personligen känner jag enorm medkänsla för dem - varenda en. För att jag tror att de, precis som alla människor, förtjänar att leva för sin egen skull. De förtjänar inte att dödas och utnyttjas av oss på det sättet de görs idag och jag tror inte att det vi gör idag är rätt, även om det är accepterat av majoriteten. Varje djur är en egen unik individ med all rätt i världen att leva och leva sitt eget liv. Jag tror på jämställdhet där ALLA inkluderas och räknas, inte bara människor. Och det är därför jag är vegan. 
 
Jag förra sommaren tillsammans med grisarna Elin och Albert (och katten Baloo). 
Kommentarer
Ida

Hej!
Det är väldigt intressant det du skriver, jag är inte vegan men tycker det är väldigt intressant att läsa om varför andra är det.. Väldigt lärorikt..

Jag är uppväxt med djur..
Vi har haft våra djur som betesdjur (hålla landskapet öppet) så att säga..

Jag äter bara hemmaslaktat från våra egna djur, då jag vill veta hur djuret haft det under sitt liv..
Jag håller till viss del med en bekant när jag nu skriver detta..
"Slutar alla dricka mjölk, äta ost, smör och kött så kommer våra lantbruksdjur antagligen försvinna då ingen kommer hålla dem för att enbart få våra landskap att vara öppna.."
Jag håller med henne till en viss del, för jag tror själv att vi antagligen kommer hålla djur ändå, men inte i den skalan som det är idag då industrin kräver det..

Jag hoppas du förstår min text trots möjlig luddighet, om inte så säg till :)

Ha en bra dag och tack för superintressant läsning!

Svar: Tack så hemskt mycket för din kommentar! :) Och tack så hemskt mycket för den snälla tonen. Det betyder mycket!
Förstår absolut resonemanget bakom det påståendet från din bekanta. Men jag tänkte skriva lite om hur jag tänker kring det. Självklart så skulle detta kunna hända om alla plötsligt en dag vaknade upp och slutade äta kött, mjölk och ägg. Då skulle ju säkerligen de flesta djuren slaktas på en gång eftersom de inte fanns användning för dem längre. Men det viktiga är ju att komma ihåg att inga av dessa djur är utrotningshotade, utan tvärtom finns det en enorm mängd av dem. Visst är det på grund av att vi avlar de i så stor utsträckning men i dagsläget är det ingen chans att de försvinner.

Och i princip alla lantbruksdjur är ju någonstans i historien genmodifierade för att passa våra behov, vilket gjort att de nu är dåligt anpassade för att leva i det vilda utan människor. Så om alla skulle sluta äta animaliska livsmedel och vi skulle ta till lösningen att släppa ut alla djur i det vilda så skulle det absolut vara stor chans att alla dör ut. Om alla bara totalt struntade i dessa djur och bara lät de dö ut skulle det absolut hända. Men jag hoppas på att det scenariot skulle sett annorlunda ut. En mycket bättre lösning hade i så fall varit att ha de kvarvarande djuren på olika djurfristäder. Till exempel så är jag faktiskt på en djurfristad på bilden längst ner i inlägget. Det är helt enkelt ett ställe där djur som skulle gått till slakt och liknande får leva ut sina liv utan att producera något för människan, men ändå bor hos människor, får vård och mat osv. av dem.

Och det är också viktigt att tänka på: att det finns ett sätt att ha dessa djur utan att de producerar kött, mjölk och ägg. Visst är det väldigt ovanligt idag att folk har dessa djur utan att de förväntas ge något åt människor men det förekommer och det går att ha det så. Så om vi istället skulle bevara dessa djur utan att slakta dem i slutändan och låta de fortplanta sig på egen väg, och långsamt börja vänja dem till att bli helt självständiga och klara sig själva, kanske vi i slutändan kunde få ut de i naturen igen (eftersom det var där de kom ifrån från början, innan vi domesticerade dem). Det skulle självklart inte gå att göra över en natt, men det går. Det gör de ju ofta med till exempel föräldralösa vilda djur som ska vänjas om att släppas ut igen. Men att de måste producera kött eller liknande för människan är ju inte essentiellt för deras överlevnad.

Skit vad långt det här blev, haha. Sorry. Nejmen det var bara lite av mina tankar om det. Hoppas det inte kom ut som att jag ville attacker dig, för det var inte alls tanken utan ville bara skriva lite vad jag tänkte om det.

Ha en bra dag du också och tack igen! Kram.
Sofia Krantz

Datum: 2016-06-22 Klockan: 19:16:07 Blogg/hemsida: http://yunico.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: